Dogovoren iznos minimalne zarade, ostaje samo još da objave kolika će biti

31. avgust 2023 – Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije juče su ponovo razgovarali o povećanju minimalne zarade, navodno su se i dogovorili, ali će konkretni detalji, barem je tako rečeno, biti saopšteni 7. septembra.

Prvobitna vest je glasila da je jučerašnji sastanak završen bez dogovora o minimalcu koji će važiti od januara. Država je, naime, predložila povećanje na 47.000, a sindikati tražili 52.000 dinara.

Nakon sastanka, a pre nego što je objavljena nezvanična vest o dogovoru, na svom instagram nalogu oglasio se samo ministar finansija Siniša Mali.

„Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu“, objavio je Mali i na svom Fejsbuk nalogu.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković izjavio je pre neki dan uoči završnog sastanka u okviru pregovora o minimalnoj zaradi, da je Ministarstvo finansija dalo predlog da se minimalna zarada sa sadašnjih oko 40.000 dinara poveća na 47.154 dinara, i to od 1. januara, što je za sindikalce i radnike neprihvatljivo.

Marković je tada rekao i da je na sastanku predložena i olakšica za poslodavce – da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Sindikati su tražili i da se pre dogovora o minimalcu za sledeću godinu, zbog naglog rasta cena prehrambenih artikala i inflacije, izvrši korekcija minimalca za ovu, ali za sada nije poznato šta je i da li je uopšte nešto dogovoreno povodom ovog zahteva.

Samo pre deset dana sindikati su predložili da se ove godine od septembra poveća minimalac bar za deset odsto, a zatim i za narednu za oko 20 odsto, što je bilo odbijeno.

Predstavnik sindikata Nezavisnost Zoran Ristić izjavio je uoči pregovora da je povećanje minimalne cene rada od 14,3 odsto iz januara poništila inflacija, jer je minimalna potrošačka korpa poskupela 18,7 odsto.

Ristić je dodao da sindikati od 2018. godine traže da se minimalna cena rada izjednači sa cenom minimalne potrošačke korpe i da očekuju da vlast to omogući 2024. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!